Asbestkeuring Antwerpen

Asbestattest aanvragen bij verkoop / schenking van een woning te Antwerpen

  • Vaste en transparante tarieven
  • Vlotte communicatie
  • Snelle oplevering

Combineer met een EPC en/of elektrische keuring en krijg tot €35,- korting.

Wanneer moet ik een asbestattest aanvragen?

1) Het asbestattest is verplicht bij elke verkoop of schenking van een onroerend goed dat gebouwd is vóór 2001. Concreet gaat het om woningen, appartementen maar ook garageboxen, stallen, bijgebouwen en andere constructies.

2) Tegen 2032 geldt een algemene verplichting en moet elke eigenaar van een woning dat gebouwd is vóór 2001 in het bezit zijn van een asbestattest, ongeacht of er een verkoop plaatsvindt.

Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. In de praktijk bij het tekenen van de compromis of werderzijdse koop- en verkoopbelofte.

Wat staat er in het asbestattest?

Het asbestattest is een overzicht van asbestverdachte of asbesthoudende materialen in een gebouw. Het geeft duidelijk aan op welke specifieke locaties deze materialen zijn gevonden en bevat informatie over het type asbest en de staat ervan. Een belangrijk onderdeel van het attest is de risicobeoordeling, met daarbij advies over hoe je asbest veilig kunt beheren.

Hoe verloopt een asbestkeuring?

In 3 eenvoudige stappen naar een asbestattest.

1. Afspraak maken

Vul het online afspraakformulier in en we contacteren u binnen 24u. We kijken dan naar een passende datum en overlopen alle praktische punten.

2. Plaatsbezoek

Na een vooronderzoek komt de asbestdeskundige ter plaatse voor een visuele inspectie. Indien nodig worden er stalen genomen ter analyse.

3. Oplevering asbestattest

Alle onderzoeksgegevens worden verwerkt en ingediend in het OVAM-databank. Het attest wordt per e-mail verstuurd naar de klant.

Asbestkeuring te Antwerpen nodig?

Wij zorgen voor een professionele uitvoering op korte termijn.

R

Erkende asbestdeskundigen

Uw woning laten inspecteren op asbest is een gezondheidskwestie. Onze ervaren professionals maken werk van een zorgvuldig attest en staan u graag te woord bij vragen.

R

Snelle service

Geen wachttijden, wij beantwoorden uw aanvraag binnen 24u en plannen de keuring op korte termijn in. Klik hier voor het online afspraakformulier.

R

Vlotte oplevering

Het asbestattest is binnen de week na afspraak beschikbaar.

asbestkeuring antwerpen aanvragen, asbestattest antwerpen, asbest attest woning verplicht bij verkoop, asbestattest prijs, goedkoop epc asbest keuring, asbestattest schenking garagebox antwerpen

Schérpe prijzen

Combineer het asbestattest met een EPC- en/of elektriciteitsattest en geniet van een combi-korting!

  • Twee keuringen = €25,- korting
  • Drie keuringen = €35,- korting

Asbestkeuring

Vaste prijzen incl. btw

Studio: €445,-
Appartement: €445,-
Rijwoning: €500,-
Halfopen bebouwing: €515,-
Open bebouwing: €515,-
XL-woning >250m²: €25,- per bijkomende 50m²
Collectieve wooneenheid: €515,-
Gemeenschappelijke delen: €560 + €45 per verdiep
Handelspand: Prijs op aanvraag
Staalname: €35,-

p  Combineer met een EPC- en/of elektriciteitskeuring en krijg tot €35 korting!

EPC keuring

Vaste tarieven incl. btw

Studio / appartement: €185,-
Rijwoning: €210,-
Halfopen bebouwing: €210,-
Open bebouwing: €230,-
Handelspand <500m²: €210,-
Gemeenschappelijke delen: Prijs op aanvraag.

p  Combineer met een EPC- en/of elektriciteitskeuring en krijg tot €35 korting!

Elektrische keuring

Vaste tarieven per elektriciteitsmeter, incl. btw

Studio / appartement: €155,-
Rijwoning: €155,-
Halfopen bebouwing: €155,-
Open bebouwing: €155,-
Extra elektriciteitsmeter: €145,-
Werfkeuring: €155,-
Zonnepanelen / batterij / laadpaal: €155,-
Gemeenschappelijke delen: Prijs op aanvraag

p  Combineer met een EPC- en/of elektriciteitskeuring en krijg tot €35 korting!

Maak een afspraak

Asbest | EPC | Elektriciteit




    Onderneming

    Gewenste keuring (meerdere keuzes mogelijk)

    Type woning

    algemene voorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord.

    Veel gestelde vragen over het asbestattest (FAQ)

    Wat houdt het asbestattest in?

    Het asbestattest is het resultaat van een uitgebreide asbestinventarisatie van een gebouw. Na deze inventarisatie verstrekt de OVAM voor elk specifiek gebouw een individueel asbestattest. Dit document bevat gedetailleerde informatie over de aanwezigheid van asbest in het gebouw en beoordeelt de veiligheid ervan in relatie tot asbest. Het attest geeft inzicht in de aanwezige asbestmaterialen en bouwonderdelen, de huidige staat van het asbest en biedt advies over veilige beheermethoden en eventuele verwijdering.

    Dankzij het asbestattest krijgt u concreet inzicht in welke materialen asbest bevatten en ontvangt u als eigenaar begeleiding om het gebouw asbestveilig te maken. De inventarisatie voor dit attest wordt op een niet-destructieve wijze uitgevoerd. Dit betekent dat alleen die materialen worden onderzocht die een potentiële risicofactor vormen tijdens normaal gebruik van het gebouw. Het doel is om informatie te verstrekken zonder wanden of vloeren te beschadigen om ingesloten asbest op te sporen.

    Bij een destructieve asbestinventarisatie worden bouwmaterialen wél beschadigd om diepgaand onderzoek te doen. Desalniettemin kunnen zelfs bij een niet-destructieve inventarisatie soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig zijn. In sommige gevallen kan alleen een laboratoriumanalyse met zekerheid bepalen of een materiaal asbest bevat of niet. Bij het nemen van monsters moet dan een klein stukje van het verdachte materiaal worden verwijderd om dit te kunnen onderzoeken.

    Wanneer moet ik een asbestattest aanvragen?

    • Bij de verkoop of schenking van een gebouw met een bouwjaar van vóór 2001;
    • Tegen 2032 geldt er een algemene verplichting en moet elk gebouw van vóór 2001 een asbestattest hebben;
    • De vernieuwing van een asbestattest. Als de toestand van het gebouw is gewijzigd, of als er nieuwe asbestmaterialen zijn gevonden na werken, moet het asbestattest vernieuwd worden;
    • Vanaf 1 januari 2027 is ook een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen verplicht. Van zodra er een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen is opgemaakt, ook al is dit vóór de deadline van 1 januari 2027, moet dit worden meegedeeld aan de kandidaat-kopers.

    Wanneer moet het asbestattest ten laatste beschikbaar zijn?

    Uiterlijk op het moment van ondertekening van de onderhandse akte of compromis voor de overdracht van een toegankelijke constructie met een risicobouwjaar, dient u het asbestattest aan de koper te verstrekken. Potentiële kopers zullen vaak het asbestattest willen raadplegen tijdens een bezichtiging of voordat ze een bod uitbrengen. In de verkoopovereenkomst zelf worden de volgende gegevens opgenomen:

    1. Vermelding dat de inhoud van het geldige asbestattest aan de koper is medegedeeld.
    2. Datum en unieke code van het asbestattest.
    3. Samenvattende conclusie van het asbestattest.

    Indien de verkoopovereenkomst is ondertekend vóór 23/11/2022, is een asbestattest niet vereist en hoeft er niets hierover te worden vermeld in de authentieke akte. Als de verkoopovereenkomst echter na 23/11 is ondertekend, zal de notaris controleren of een geldig asbestattest aan de koper is verstrekt.

    Indien er geen geldig asbestattest beschikbaar is of niet tijdig aan de koper is gegeven, behoudt de koper zich het recht voor om de nietigheid van de verkoop in te roepen.

    • Het is belangrijk op te merken dat deze verplichting niet alleen van toepassing is op verkooptransacties, maar ook op schenkingen en overdrachten van gebruiksrechten. De verplichting geldt voor alle “levende overdrachten,” een erfenis valt hier dus niet onder.

    Hoe lang is een asbestattest geldig?

    De standaard geldigheidstermijn van een asbestattest is 10 jaar of tot er een recenter asbestattest wordt opgesteld. In sommige gevallen kan een kortere geldigheidstermijn toegekend worden. Dat is het geval wanneer:

    • Er een beperking was tijdens het onderzoek, waardoor de asbestdeskundige niet het ganse inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken.
    • Er asbestmateriaal is vastgesteld met een hoge blootstellingsrisico. In dit geval is het attest 5 jaar geldig.

    Hoe dien je het asbestattest aan (potentiële) kopers te verstrekken en wat zijn de gevolgen als je dit niet doet?

    In het kader van een verkooptransactie, is het noodzakelijk om de inhoud van het asbestattest te delen met de (potentiële) kopers, en dit moet vervolgens ook worden opgenomen in zowel de compromis of wederzijdse verkoop-aankoopbelofte als in de uiteindelijke akte. Concreet omvat dit:

    • De datum van uitgifte van het asbestattest.
    • Een samenvattende conclusie van de asbestinventarisatie.
    • De unieke code van het asbestattest.
    • Een clausule die bevestigt of de inhoud van dit attest correct is meegedeeld aan de betreffende (potentiële) koper(s).

    Het is echter niet vereist om de inhoud van het asbestattest op te nemen in de verkoopspromotie.

    Indien de hierboven genoemde informatie niet is gedeeld met de (potentiële) koper(s), hebben zij het recht om de nietigheid van de verkoop aan te voeren. Deze nietigheid kan “afgedekt” worden indien op het moment van de akte wordt bevestigd dat intussen wel een geldig asbestattest is verstrekt en de koper afziet van het beroepen op de nietigheid.

    Hoeveel kost een asbestattest?

    De prijs voor een asbestattest is afhankelijk van een tweetal factoren: type pand en aantal asbeststaalnames. Hoe groter het pand, des te meer inpectietijd we hiervoor moeten vrijhouden. Dat verklaart het prijsverschil tussen appartementen en woningen. Voor woningen wordt ook gekeken naar de totale oppervlakte. De meeste woningen hebben een vloeroppervlakte dat kleiner is dan 250m². De grotere woningen waarvan de oppervlakte groter is dan 250m², denk aan: meergezinswoningen, herenhuizen, woningen met een praktijk/atelier…wordt een supplement aangerekend van €25,00 incl. btw per bijkomende schijf van 50m².

    Een andere prijsbepalende factor is het aantal te nemen asbeststalen. Dit kan verschillen per woning en is afhankelijk van de staat, zijnde gedateerd of gerenoveerd. Een woning dat gebouwd is tussen 1950 en 1990 waar in de loop der tijd weing of geen renovatiewerken zijn gebeurd heeft een grotere risico op aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Wanneer de samenstelling of origine van deze materialen moeilijk met het blote oog te identificeren zijn dan is een asbeststaalname nodig om het te kunnen uitsluiten als asbesthoudend. Zonder staalname moet het materiaal volgens het wettelijk inspectieprotocol verplicht worden opgenomen in het attest als asbestverdacht. Voor een aantal materialen geldt standaard een wettelijke verplichting om deze te bemonsteren, het gaat onder meer over: pleisterwerk, calciumsilicaatplaat, bitumen, mastiek, tegellijm faiencetegels, buisisolatie (gips).

    Dat gezegd zijnde, communiceren we zeer transparant over de prijzen en werken we met vaste tarieven. U kan ze hier vinden.

    Is het verplicht om asbeststalen te laten nemen?

    Neen, het is niet verplicht om asbeststalen te laten nemen. Houd er echter rekening mee dat zonder labo-analyse elk materiaal dat verdacht is van asbest niet met zekerheid kan worden uitgesloten en daarom in het attest als asbestverdacht zal worden vermeld.

    Hoe kan ik een asbestkeuring voorbereiden?

    Het opstellen van een asbestattest gebeurt op basis van een visuele inspectie ter plaatse, nazicht van documentatie en asbeststaalname.

    • Visuele inspectie: zorg ervoor dat alle ruimtes vlot toegankelijk en inspecteerbaar zijn. De asbestdeskundige moet zich veilig en vlot kunnen bewegen in alle ruimtes van het gebouw;
    • Nazicht van documentatie: bezorg de asbestdeskundige alle relevante informatie m.b.t. het gebouw, zoals: bouwplannen, facturen/getekende offertes van renovatiewerken, foto’s genomen voor of tijdens werken, een lastenboek enzovoort;
    • Asbeststaalname: de asbestdeskundige onderzoekt visueel de aanwezigheid van asbest en bekijkt welke materialen een staal vereisen. De locatie en wijze van staalname wordt steeds afgestemd met de eigenaar/opdrachtgever. De stalen worden zorgvuldig en met minimale zichtbare schade genomen. Heeft u weet van asbest in de woning, al dan niet ingesloten, informeer de asbestdeskundige hierover.

    Voorbeelden van asbest

    asbestkeuring antwerpen aanvragen, asbestattest antwerpen, asbest attest woning verplicht bij verkoop, asbestattest prijs, goedkoop epc asbest keuring, asbestattest schenking, asbest voorbeelden

    Top 50: meest voorkomende asbest in woningen

    1. Asbestcementplaten: gebruikt voor daken en gevels.
    2. Golfplaten: asbesthoudende golfplaten voor dakbedekking.
    3. Dakleien: vlakke leien in asbestcement.
    4. Vloertegels: vinyltegels met asbestvezels.
    5. Bloembakken: asbestcementen bloembakken voor binnen en buiten.
    6. Isolatie rond verwarmingsbuizen: thermische isolatie met asbest.
    7. Ventilatiekanalen: rook- en luchtkanalen van asbestcement.
    8. Afvoerbuizen: ronde buizen in asbestcement voor sanitair en riolering.
    9. Schoorstenen: asbesthoudende schoorsteenpijpen.
    10. Valse plafonds: platen die asbest bevatten, vaak voor akoestische doeleinden.
    11. Imitatiemarmer: venstertabletten of deurdorpels in imitatiemarmer met asbest.
    12. Ondergrondse leidingen: oude leidingen die asbest bevatten als isolatie.
    13. Afdichtkoorden: koorden rond verwarmingsketels en ovens.
    14. Verf en vernis: sommige verfsoorten bevatten asbest voor hittebestendigheid.
    15. Lijmen: asbesthoudende lijm gebruikt voor vloerbedekking.
    16. Muurbekleding: asbestcementplaten als muurbescherming in vochtige ruimtes.
    17. Kabeldoorvoeren: brandwerende cementering rond kabels en leidingen.
    18. Huisraad: huishoudelijke apparaten zoals haardrogers en strijkijzers met asbestisolatie.
    19. Vlamdovers: brandwerende toepassingen in verwarmingssystemen.
    20. Plinten en stootborden: gebruikt in verschillende afwerkingen met asbest.
    21. Tegels in badkamers: asbesthoudende tegels voor vloer- of wandafwerking.
    22. Glasplaat toepassingen: platen zoals Glasal of Cloisal voor decoratieve doeleinden.
    23. Kachels en ovens: isolatiemateriaal dat asbest bevat voor hittebescherming.
    24. Dakkapellen: asbesthoudende materialen in de constructie van dakkapellen.
    25. Brandwerende kleding: in sommige oudere brandwerende toepassingen kan asbest zijn verwerkt.
    26. Geluiddemping: materialen die asbest bevatten voor akoestische isolatie.
    27. Bouwmaterialen in ruwbouw: zoals kolommen en dekvloeren met asbestverwerking.
    28. Afwerkplaten: decoratieve afwerkplaten die asbest kunnen bevatten.
    29. Verwarmingssystemen: isolatie rond leidingen en ketels met asbestmateriaal.
    30. Oude schoolborden: sommige schoolborden kunnen ook asbest bevatten.
    31. Afvoerkanalen: ronde of vierkante buizen van grijs asbestcement voor rookafvoer of ventilatie.
    32. Schoorsteenkappen: bevatten vaak asbestcement in de constructie.
    33. Tussenwanden: systeemwanden, aftimmering en bekleding met asbesthoudend materiaal.
    34. Meterkastbekleding: asbest in de bekleding van de meterkast of deurpanelen.
    35. Stortbak toilet: afdekplaat van stortbak met asbestcementmateriaal.
    36. Regenpijpen en dakgoten: asbestcement in buizen en bekleding voor waterafvoer systemen.
    37. Kruipruimte luiken: afdekplaten van kruipruimtes kunnen ook asbest bevatten.
    38. Dakbeschot: asbesthoudend materiaal gebruikt als onderdak bij leien- of pannendaken.
    39. Vloerzeil of ondervloerplaten: vloerbedekking met een onderlaag van asbesthoudend materiaal.
    40. Houtskoolkachels: isolatiemateriaal rond de afvoer kan asbest bevatten.
    41. Gipsplaten of gipskartonpanelen: oudere versies kunnen ook sporen van asbest bevatten.
    42. Cementgebonden producten: diverse bouwmaterialen die asbestvezels bevatten ter versterking of isolatie.
    43. Verfafwerkingsproducten: sommige producten kunnen asbestvezels bevatten als vulmiddel of versterking.
    44. Decoratieve elementen in plafonds (zoals rozetten): soms gemaakt van materialen die ook asbest kunnen bevatten.
    45. Laminaatvloeren (oudere versies): bevatten soms sporen van asbest in de onderlaag of lijmverbindingen.
    46. Oudere elektriciteitskasten en zekeringen: bevatten soms materialen die zijn versterkt met asbestvezels.
    47. Balkonschermen/privacyschermen tussen balkons: vlakke panelen gemaakt van asbestcementmateriaal.
    48. Kunststof producten (oudere versies): bevatten soms versterkende vezels van asbest, vooral in elektrische toepassingen.
    49. Isolatiematerialen in oude koelkasten of vriezers: sommige modellen gebruikten als isolatie materiaal dat mogelijk asbest bevatte.
    50. Kabelisolatie en -mantels (oudere versies): bevatten soms een laag die is versterkt met asbestvezels.

    Elektriciteit-, EPC- en asbestattest bij verkoop laten opmaken?

    Wij bieden u een totaaloplossing met extra prijsvoordeel:

    • Twee keuringen combineren = €25,- korting.
    • Drie keuringen combineren = €35,- korting.

    Elektriciteitsattest

    elektrische keuring bij verkoop antwerpen, elektriciteit laten keuren, goedkoop attest elektriciteit, elektrische keuring prijs antwerpen, elektrische keuring zonnepanelen, laadpaal, werfkast, verzwaring, renovatie

    EPC-attest

    prijs epc attest antwerpen keuring EPC certificaat aanvragen

    Asbestattest

    elektrische-keuring-bij-verkoop-goedkoop-attest-elektriciteit-elektrische-keuring-antwerpen-keuring-elektriciteit-aanvragen-zonnepanelen-laadpaal-herkeuring-niet-conform-attest-verzwaring

    Erkend partner van:

    epc keuring antwerpen verkoop verhuur labelpremie prijs epc attest
    renuveer epc attest labelpremie aanvragen hoeveel prijs voorwaarden subsidie renoveren energie overheid epc keuring
    epc keuring antwerpen prijs beste bij verkoop appartement