EPC als bewijsstuk voor het confirmiteitsattest woningkwaliteit

Kan de woningcontroleur geen dakisolatie vaststellen?

Geen zorgen! Er zijn 2 manieren om toch aan te tonen dat uw huurwoning voldoet aan de energienormen:

1. Lever een geldig bewijsstuk aan: dit kan bijvoorbeeld een factuur van een aannemer zijn die de isolatie heeft geplaatst.

2. Laat een EPC-attest opmaken: hiermee toont u aan dat de totale energieprestatie van uw woning voldoet aan de wettelijke normen.

Wilt u de conformiteit aantonen met een EPC-attest?

Wij regelen dit graag snel en vakkundig voor u!

Neem contact op en wij zorgen voor een zorgeloze afhandeling.

 

Waarom een EPC-attest aanvragen bij een confirmiteitsonderzoek?

De woningcontroleur gaat na of de woning voldoende dakisolatie en dubbele beglazing heeft.

Het ontbreken van dakisolatie en/of dubbele beglazing is een gebrek van categorie II en kan leiden tot ongeschiktheid.

Tenzij

… de algemene energiescore van de huurwoning, zoals opgenomen in het EPC-attest, binnen de door de Vlaamse regering vastgestelde grenswaarde blijft.

Deze grenswaarden zijn:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

U kan dus zonder bewijs van dakisolatie alsnog voldoen aan de energienormen. Op voorwaarde dat de algemene energiescore op het EPC-attest onder de genoemde grenswaarden valt.

Wat is een conformiteitsattest?

Een conformiteitsattest is een officieel document, uitgegeven door de gemeente, dat bevestigt dat uw woning voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Dit attest is vooral van belang voor verhuurders, omdat het garandeert dat de woning geschikt is voor bewoning.

Wanneer heeft u een conformiteitsattest nodig?

Gemeenten kunnen woningeigenaren vragen om een conformiteitsattest in verschillende situaties:

  • Bij verhuur van een woning: een conformiteitsattest is vaak vereist om te bewijzen dat uw huurwoning voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen.
  • Na een gemeentelijke controle: wanneer de gemeente een woningcontrole uitvoert, kan het zijn dat u dit attest moet overleggen om aan te tonen dat de woning voldoet aan de regelgeving.
  • Verhogen van de huurprijs: het hebben van een conformiteitsattest geeft potentiële huurders de zekerheid dat de woning veilig en kwalitatief in orde is.

Hoe verkrijgt u een conformiteitsattest?

Het proces voor het verkrijgen van een conformiteitsattest verloopt in een paar stappen:

  1. Aanvraag bij de gemeente: u dient een aanvraag in bij de dienst Wonen van uw gemeente.
  2. Woningcontrole door de gemeente: een controleur van de gemeente komt langs om uw woning te inspecteren op basis van de woningkwaliteitsnormen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de dakisolatie, veiligheid van de elektriciteit, sanitaire voorzieningen, ventilatie en structurele stabiliteit.
  3. Ontvangst van het conformiteitsattest: indien uw woning voldoet aan de vereisten, ontvangt u het conformiteitsattest. Dit attest is meestal meerdere jaren geldig en kan worden gebruikt bij de verhuur van uw woning.

Aan welke normen moet een huurpand voldoen?

Je huurwoning of kamer moet aan enkele normen voldoen:

  • Veiligheids- en gezondheidsnormJe huurwoning en de gemeenschappelijke delen van het gebouw moeten veilig en gezond zijn. Er mogen onder andere geen stabiliteitsproblemen, elektrocutiegevaar, brandgevaar of risico’s op CO-vergiftiging zijn.
  • WoonkwaliteitsnormJe woning moet goed toegankelijk zijn. Ze moet op een natuurlijke manier verlicht en verlucht kunnen worden. Ze moet ook een goed werkende gootsteen, toilet en bad/douche met koud en warm water hebben.
  • BezettingsnormEr mogen in je woning een bepaald aantal mensen wonen. Dit aantal wordt bepaald door de totale netto-vloeroppervlakte en het aantal woonlokalen.
  • Rookmelder per verdiepingAls het huurcontract werd opgesteld na 1 januari 2013, dan moet je woning een rookmelder per verdieping hebben.
  • DakisolatieJe woning moet voldoen aan de dakisolatienormen. Je bewijst dit via een EPC-attest.

Wat als uw woning niet voldoet?

Indien uw woning niet aan alle normen voldoet, krijgt u van de gemeente een lijst met aanbevelingen om uw woning in orde te brengen. Dit kunnen bijvoorbeeld maatregelen zijn zoals het verbeteren van de dakisolatie, het vernieuwen van elektrische installaties of het oplossen van vochtproblemen. Na het doorvoeren van de verbeteringen kunt u opnieuw een conformiteitsattest aanvragen.

Wie kan een conformiteitsattest aanvragen?

  • Eigenaar of vertegenwoordiger van de eigenaar
  • Vertegenwoordiger van meerdere eigenaars (bv. syndicus)
  • Huurder

Is een conformiteitsattest verplicht voor verhuur?

Het conformiteitsattest is in sommige gemeenten verplicht bij de verhuur van woningen, vooral bij sociale huurwoningen of in specifieke situaties zoals gemeentelijke controle. Het is echter altijd raadzaam om een conformiteitsattest te hebben voor de zekerheid en kwaliteit van uw woning.

Hoe lang is een conformiteitsattest geldig?

De geldigheid van een conformiteitsattest verschilt per gemeente, maar in de meeste gevallen is het document 10 jaar geldig, zolang er geen structurele veranderingen aan de woning plaatsvinden.

Wat zijn de kosten voor het verkrijgen van een conformiteitsattest?

De kosten voor het aanvragen van een conformiteitsattest kunnen variëren per gemeente. Vaak worden er legeskosten in rekening gebracht voor de aanvraag en de woningcontrole. Voor een exacte prijs kunt u contact opnemen met uw lokale gemeente.

Hoe kan ik een conformiteitsattest aanvragen?

U kunt het conformiteitsattest aanvragen via de dienst Wonen van uw gemeente. Na uw aanvraag zal de gemeente een inspectie inplannen om uw woning te controleren op de kwaliteitsnormen.

 

EPC voor confirmiteitsattest aanvragen




    Onderneming

    Gewenste keuring (meerdere keuzes mogelijk)

    Type woning

    algemene voorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord.

    Erkend partner van

    epc keuring antwerpen verkoop verhuur labelpremie prijs epc attest
    epc keuring antwerpen prijs beste bij verkoop appartement
    renuveer epc attest labelpremie aanvragen hoeveel prijs voorwaarden subsidie renoveren energie overheid epc keuring
    epc labelpremie aanvragen antwerpen keuring renteloze renovatiekrediet vlaanderen renovatiepremie epc attest renoveren energie besparen kopie